Sokakban még mindig él a tévhit, hogy a fogyókúra önsanyargatásról és koplalásról szól. Valójában a táplálék megvonásával éppen az ellenkező hatást éred el: ha a fogyás átmenetileg be is indul, hosszabb távon jelentősebb súlygyarapodásra készülhetsz.

A gyors anyagcsere titka: háromóránként enni

Ha a diéta során koplalsz, leesik a vércukorszinted, lelassul az anyagcseréd, és a szervezeted tartalékoló üzemmódra kapcsol. Ilyenkor a test megpróbálja feltölteni a zsírraktárakat – felkészülve ezzel az ínségesebb időkre.

A gyors anyagcsere titka, hogy háromóránként vegyél magadhoz egy kevés ételt. Nem véletlenszerű nassolásról van szó, hanem tudatos táplálkozásról. Akár el is szakadhatsz a reggeli-ebéd-vacsora Bermuda-háromszögtől, és átállhatsz a napi ötszöri étkezésre.

Ne naponta kétszer-háromszor akard elmulasztani a farkasétvágyadat, hanem állítsd át a szervezeted arra, hogy háromóránként várja az energia-utánpótlást. Így egy-egy alkalommal kevesebbet eszel, megkímélve emésztőrendszeredet a nagyobb munkáktól – nem áll be a kajakóma -, és a tested sem akarja feltölteni a zsírraktárait.

Mit eszel?

Részesítsd előnyben a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű pékárukat, halat, fehérhúst. Ezeket a szervezeted könnyen megemészti, nem nehezülsz el tőlük, így néhány óra múlva újra tudsz majd enni.

A vörös húsokat és az olajos, zsíros fogásokat, a félkész és a rostszegény táplálékokat inkább hanyagold.

Hogy eszel?

Ha gyorsan befalod az ételt, nemcsak elnehezülsz tőle, de jellemzően többet is veszel magadhoz, mint amennyire valóban szüksége van a szervezetednek. Ehelyett inkább élvezd az ízeket, rágd meg lassan, alaposan az ételt. Így a gyomrod is könnyebben dolgozik majd – és figyeld meg, hogy 20 perc elteltével jóllakottnak érzed magad. Ennyi idő alatt jelez ugyanis a gyomor az agynak, hogy megtelt – szinte függetlenül attól, hogy mennyi étet fogadott be.